Масло от

Лавандула

Lavandula

Лавандула (Lavandula)

e род растения от семейство Устноцветни. Името най-често се използва за видовете, отглеждани като билки или за украшение. Най-често се използва видът Lavandulaangustifolia (старо наименование L. oficinalis).

Лaвaндyлaтa e вeчнo зeлeн xpacт, ĸoйтo дocтигa виcoчинa oĸoлo 1 мeтъp и e cъc cивo-зeлeни тecни лиcтa и ĸpacиви лилaвo-cини цвeтчeтa.

Hяĸoлĸo видa дивopacтящa лaвaндyлa ce cpeщaт в paйoнa нa cpeдизeмнoмopиeто.

Имeтo нa pacтeниeтo пpoизлизa oт лaтинcĸaтaдyмa „Lаvеrа”, ĸoятo oзнaчaвa „зaмиeнe”. Pимлянитe ca изпoлзвaли лaвaндyлa в cвoитe бaни и ca въвeли тaзи ĸyлтypa и в Aнглия.

Cвoйcтвa нa лaвaндyлoвoтo мacлo

Лaвaндyлoвoтo мacлo имa лeĸ и cвeж apoмaт. To e бeзцвeтнo и лeпĸaвo.

• Лавандуловото етерично масло съдържа: линалилацетат, линалол, гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, кумарин и др.Най-ценен е линалилацетатът, като в зависимост от условията на отглеждане този естер варира от 30 до 60 %.

Най-висококачествено е френското лавандулово масло, получено от алпийски лавандулови находища. Българското лавандулово масло се характеризира с траен фин аромат, въпреки че съдържанието на линалилацетат е ниско.

Българският лавандулов конкрет не отстъпва по качество на световните образци. България е световен лидер в добива, като отглежда 40 000 декара и изнася 90% от лавандуловото масло за Франция, Германия, Австралия и Америка.

• Лавандуловото масло има жълто-зелен цвят. Добре съхранено, то има силен, наситен аромат, който слабо се отличава от аромата на цветовете. Разредено със спирт то добива фин аромат.

 

Качествени характеристики българското лавандулово масло (по БДС):

  •  Външен вид – лесноподвижна прозрачна течност;
  • Цвят – жълтеникав;
  • Миризма – характерна за цветовете на лавандулата;
  • Съдържание на вода – не се допуска;
  • Специфично тегло – 0,880–0,900
  • Рефракция при 20 °С – 1,46;
  • Поляризация при 100 мм тръба – -1° до -10°;
  • Киселинно число – най-много 1,00;
  • Линалилацетат – най-малко 33 %;
  • Разтворимост в 70% алкохол – 1:10.

 

Приложение на лавандуловото масло:

За успокояване:

Капнете 2-3 капки етерично масло от лавандула в дланите си, втрийте ги една в друга и вдишайте аромата. Нанесете масло на шията, китките, сгъвките на лактите си за по-дълготраен ефект.

При изгаряния:

В такива случаи веднага се втрива в изгореното място етерично масло от лавандула. Болката минава значително по-бързо, а белег не остава никога.

При екзема и дерматит:

Разтворете 4-5 капки етерично масло от лавандула в базисно масло по ваш избор (сладък бадем, кокосово, сусамово или друго) и нанасяйте локално върху засегнатата зона. С малко търпение и постоянство ще видите резултати.

При суха и изпръхнала кожа:

През по-студените месеци кожата на лицето и устните е много по-податлива на раздразнение и напукване. Третирайте изпръхналите устни и лице с лавандулово масло. То ще успокои и хидратира кожата ви. Внимание: използвайте масло, което може да се приема вътрешно, особено ако нанасяте на устните си.

При сенна хрема:

Втрийте няколко капки лавандулово масло между дланите си, така че да ги затоплите, и вдишайте аромата дълбоко.

При главоболие:

Особено подходящо, ако главоболието ви е предизвикано от претоварване и преумора. Лавандуловото масло ще успокои свръхактивната нервна система и ще ви помогне да останете концентрирани.

При ухапвания от насекоми:

Aко комарите ви намират за неустоими, вместо да чешете до припадък ухапаните места, втривайте лавандулово масло. Можете да го използвате и при ухапване от оси, пчели и други насекоми. Освен че ще успокои дразненето, лавандуловото масло ще намали и отока.

При безсъние:

Поставете тампонче, напоено с 2-3 капки етерично масло от лавандула в близост до възглавницата си (или под калъфката), и сънят скоро ще ви застигне.

При зарастващи рани:

Ако има вероятност да ви остане неприятен белег, използвайте етерично масло от лавандула в зоната на зарастващата рана. Втривайте внимателно всеки ден, докато раната зарастне.

При гъбични инфекции:

Гъбички на ноктите се третират бързо и ефективно с масла от чаено дърво и лавандула. Нанасяйте етерично масло от чаено дърво върху засегнатите зони за няколко дни. Когато гъбичките се изчистят, продължете с лавандулово, за да успокоите и дезинфекцирате допълнително мястото.

При кашлица и възпалено гърло:

Инхалация с лавандулово масло ще облекчи и дезинфекцира раздразненото гърло. Капнете няколко капки във вряща вода и вдишвайте за 15-20 минути. Директно втриване в областта на гърлото и врата също може да е от полза.

За успокояващ масаж:

Добавете няколко капки етерично масло от лавандула в масажното си олио. Масажирайте определени зони или цялото тяло. Напрежението в мускулите и тъканите на тялото ще се стопи, а с него и остатъчния стрес след дълъг ден.

При порязване:

При малки порезни рани лавандуловото масло ще спре кървенето и ще дезинфекцира мястото

При акне:

Лавандуловото масло е силен дезинфектант – използвайте го, за да третирате мазната, склонна към акне кожа. Смесете с подходящо базово масло (маслото от гроздови семки е чудесен избор за мазна кожа) и нанасяйте върху лицето. Заради силния си успокояващ ефект е подходящо и при третиране на акне. Можете да го нанасяте локално (2-3 капки с леки масажни движения) върху проблемни зони.  Внимание: при хора с много чувствителна кожа са възможни раздразнения. Тествайте маслото върху малък участък от кожата на лицето си.

При пърхот:

Маска с лавандулово масло преди баня е чуден лек против пърхот. Смесете с базово масло и нанесете на скалпа. Останете с маската за 20-тина минути и отмийте.

При синузит:

Лавандуловото в комбинация с ментово етерично масло могат да напраят чудеса за вашия синузит. Инхалации с двете масла спомагат за отделянето на секрети. Лавандулово масло можете да втривате в областта на синусите и челото. Внимание: не втривайте етерично масло от мента върху лицето си. Дори разредено, то може да раздразни кожата ви.

Адрес:

Село Просеник, 8548

общ. Руен, обл. Бургас, местност „Азмака“

Телефон:

088 8670 312

Имейл:

office@ipar2015.bg

Изпратете запитване