Масло от

Бял равнец

Achilleamillefolium

Белият равнец:

Белият равнец (Achilleamillefolium) е растение, типично за Северното полукълбо. Познато е с множеството си употреби като билка.

Белият равнец, Achilleamillefolium, е растение, което вирее в Северното полукълбо и се използва широко в билковото лечение. Билката е със съцветия, които са съставени от множество дребни цветчета. Тя притежава множество лечебни свойства, но е най-известна с качествата си за лечение на проблеми с женската полова система. В миналото войниците задължително носели със себе си бял равнец заради свойството му да спира вътрешни и външни кръвоизливи, и да успокоява болките. Цветовете съдържат около 0,2-0,5% етерично масло, противовъзпалителни флавоноиди, танини, алкалоиди и горчиви вещества.
Масло от Бял Равнец е с характерен, билков, остър аромат, получава се от цъфтящи стръкове на белия равнец (Achilleamillefolium). Изполва се в парфюмерията и като масло за ароматерапия. Смята се, че действа ободряващо и тонизиращо. Подходящо е при психическа умора, засилва концентрацията. Смята се, че има кръвоспиращи и противовъзпалителни свойства, подходящо за рани. В козметиката етеричното маслото от бял равнец се използва за кожа и коса склонни към омазняване. Може да добавиш към маската за коса/лице. За ароматизиране на помещение можеш да добавиш в арома лампа. Приготви си освежаваща и тонизираща вана с няколко капки от етеричното маслото.

Показания:

Етеричното масло от бял равнец съдържа азулени, на които се дължи неговия син цвят и противовъзпалителни свойства. Главното му приложение е при открити рани и язви. Препоръчва се да се употребява при продължителни болести, екземи, алергични кожни реакции и е подходящо за мазен тип кожа и акне. Спомага за балансиране на функциите на дихателната и храносмилателната системи. Използва се при чести простуди, бронхит, пневмония, смущения в съня, ревматизъм, артрит, подагра, псориазис, косопад, кръвотечения, пародонтоза, лоша миризма в устата, цистит, предразположеност към алкохолизъм и тютюнопушене, при вагинални течения и инфекции. Маслото от Бял равнец е подходящо за повдигане на духа, като действа ревитализиращо и подсилващо на психиката. Подпомага баланса на интелекта, градивността и съзиданието.

Действие:

притежава силни болкоуспокояващи и противовъзпалителни качества; действа психостимулиращо, спазмолитично, тонизиращо, пречистващо кръвта, дезинтоксиращо, имуностимулиращо, кръвоспиращо, апетитовъзбуждащо, регулира хормоналния баланс по време на климакс, при алкохолизъм и тютюнопушене; със силно-изразени антисептични свойства; особено ефективно срещу главоболие и мигрена, при физическа и психическа умора, гъбички, болки в корема.

Употреба:

за масаж, бани, инхалации (ароматерапевтична лампа), след консултация с ароматерапевт.

Адрес:

Село Просеник, 8548

общ. Руен, обл. Бургас, местност „Азмака“

Телефон:

088 8670 312

Имейл:

office@ipar2015.bg

Изпратете запитване